30 стотинки разлика

Лекувам се от шибания грип, а реклама за референдум ми излиза във Фейсбук.

По-близките ми, знаят че последните години не се вълнувам какво се случва в БГ, оставил съм го на самотек. Да си се случва там. Бях активен, ама на хората нещо не им се занимава. Както и да е, давай да ги мятаме.
Та, излиза ми тази реклама http://www.referendum2016.bg/za-referendum-2016 Референдум 2016 и така и така ми се гади супер много, викам аре дай да видим, за какво иде реч, най-малкото сайта да видим как са направили.

Всичко много хубаво!

Прочетох страничката, посмях се малко на началото, но после за момент се обърках какво прочетох на една от точките за референдума. Прочетох го пак, този път правилно! И бум. За това кликване на този референдум, на този сайт и прочитането на тази точка, ми стана ясно за какво е тая цялата дандания и защо му беше на господин бизнесмена да се изправи и разбърка пазара на ония огромните там с кладенците. И такааа, става дума за точка 5, която е именно последната точка в референдума и е доста интересно написана, цитирам:

Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

По-простичко, в момента в страната аптека може да си откриете само ако сте магистър фармацевт и/или имате за партньор такъв. За жалост не може да сте собственик на повече от 4 такива. Хм-м… Размисли върху това после.
Сега дай да сметнем каква му е загубата на Марешки, на който 100% са му отказали в началото, по друг път да стане неговата работа.

Така, говорим за 355 аптеки

Бай да уей: това се управлява от дружество с 5000 лева капитал – “ДОЧЕВАФАРМА” ООД. (thumbs up)

Така, да кажем че господина е избрал най-чобанския начин да си прави бизнеса, та да заобиколи закона, а именно да наеме магистър фармацевт за всеки обект, както и май прави, имайки предвид че примерно аптека във Варна “МАРЕШКИ – ВЛАДИСЛАВОВО” съществува благодарение на ГАЛИНА ИВАНОВА ВОЙНСКА със Степен магистър фармацевт.

Да кажем, че им дава по 2 камъка, което е минималното за м. ф.
355 x 2000 = 710 000 лева месечно x 12 = 8 520 000 лева годишно само за фармацевтите, г.д. още толкова за поставените лица, които да държат 51% дял за да се знае какво става. Това е без допълнителните такси за счетоводство и огромния мениджмънт, който се налага.
Но и това не е причината, която е накарала г. Марешки, който идва от индустрия за милиарди, да се метне в битка с друга индустрия за милиарди.
Не само, че не всичко седи под една шапка, както и това, че брандинга се разваля ! С тази схема империята, твърде много се клати и има пролука където някой може да дръпне.

Но и това не е проблема! Истинския проблем е когато господин Марешки, реши да продава!

Ако решим, че империята “Марешки” се оценява на 600 милионна (пълен shot in the dark), как според вас това чудовище ще го купи например Alliance Boots ? Ходи обяснявай цялата схема, тоест няма продаване, все едно да продадеш клан на мафията.

Това е големия проблем на Марешки, не може да си обидени схемите и да стане легит голям играч, а все още се води схемаджия. Колкото и пари да прави, докато не обедини всичко, ще е схемаджия.

Така, после ще се върнем на това.

Какво друго НЕ ме кефи в референдума, а именно :

Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

и

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

По първия въпрос:

Регулация на пазара, трудно ще се направи. Много по-добре е да се задействат механизмите против картели. Много е лесно, ако видиш че спреда на цените на няколко бранда са еднакви и се движат еднакво или по-скоро не се движат, да им изхокаш една глоба за няколко милиарда. Стига да има, кой да го направи.

По втория въпрос:

240 мнения са много по-добре от 120, особено ако участват повече партии в парламента. Точка.

 

Сега да се върнем на основния въпрос и моята позиция по него.
Трябва ли да има ограничение върху това колко аптеки може да отвори човек: НЕ !
Дори ако питате мен, това че е необходимо да има партньор, който да притежава степен магистър фармацевт е една огромна тъпотия, която осигурява работа на хора, които са изкарали диплома точно за тази дупка в закона.
ПАЗАРА СИ Е ПАЗАР и СТОКАТА СИ Е СТОКА!

Ако, ще се връщаме в миналото нека тогава, банките да са за банкер финансисти, кредитните институции да са само за финансисти, за да си програмист да трябва да си с техническо образование и тн. Направо няма да останат безработни с дипломи. Проблема е, че работата няма да се върши, стоките ще станат с десеторно по-високи цени и всеки ще ходи да изкарва диплома.

Тук съм напълно съгласен с господин Марешки.
Направо нека изброя, какво ме кефи и какво не в това публично лице и бизнеса му :

 • Разбутва пазара, като намаля цените
 • Гледа винаги да е силно конкурентно способен предлагайки ниски цени на продуктите за дълъг период от време.
 • Не го е страх от големите играчи
 • Опитва се да ползва икономиката в правилната посока
 • • Предложенията в референдума за

  Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

 • и

  Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

Какво НЕ ми харесва:

 • Опитва се да влезе в политическата система, с цел лични ползи (визирам кандидатурата му за кмет [2 пъти])
 • Няма достатъчна публичност относно финансовата част на бизнеса му
 • Опитва се да създаде конфигурация на монопол

Като цяло, кефи ли ме че разбута петролния картел и свали цената на горивото: ДА, кефи ле ме че продава евтино лекарствата: ДА, подкрепям ли референдума в момента изглеждащата му форма: НЕ, мисля ли че юридическо или физическо лице трябва да има възможност да е собственик на повече от 4 аптеки: АБСОЛЮТНО ДА, смятам ли Марешки за честен бизнесмен и капиталистически гуру: АБСОЛЮТНО НЕ.

Малко работата е “борим се с картела, ама как и на мен ми се иска да съм картел”.

Български