Как да планирате бъдещето на вашата компания по време на Covid-19

15-07-2020
  • Компаниите, които са преминали дигитално, се адаптират към кризата по-добре от своите конкуренти.
  • Бизнес лидерите трябва да разработят стратегия за бизнеса, която да е валидна и след свалянето на ограниченията.
  • Трябва да използваме технологиите, за да подобряват, а не да заместват хората.
  • Компаниите трябва да приемат културните и поведенчески промени, които COVID-19 въведе.

Бизнес лидерите днес са правилно фокусирани върху огромните предизвикателства за непрекъснатостта на бизнеса, поставени от COVID-19. На първо място те трябва да гарантират, че служителите са възможно най-защитени, като осигуряват финансова устойчивост, оценяват устойчивостта на веригите за доставки и засилват решаващите системи за поддържане на отдалечена работа и онлайн търговия – докато издържат на нарастващите кибератаки.

Не е изненадващо, че организациите, които са били поели по пътя на цифровата трансформация преди да удари COVID-19, са склонни да се адаптират към кризата по-добре от своите конкуренти. Техните бизнес модели и работни процеси показаха, че те са в състояние да се адаптират по-бързо към промените, които вече са в ход. Предприятията, на които им липсва здрав цифров гръбнак или присъствие онлайн, усещат сериозни затруднения, както и тези, които са в сектора за търговия на дребно, транспорт, спорт и туризъм.

Какво означава да дигитализирате бизнеса си?

Увеличаващите се инвестиции на бизнеса в цифрови инициативи са продиктувани от клиентите, които очакват услугите и продуктите да бъдат достъпни, бързи и ефективни. Това основно означава трансформационни стъпки за всеки бизнес, ангажиращ технологичен напредък стъпка по стъпка, като се започне махането на хартийния носител, нуждата за посещение на мястно и се стигне го интегрирането на блокчейн технологии. Всъщност овладяването на цифровизацията е свързано с установяването на нови технологични приложения, които да направят живота на предприятието по-рационализиран и да въведат ново качество на клиентското обслужване.

В борбата за активно възприемане на дигиталните тенденции, компаниите преместват своите продукти и услуги в дигиталната среда и изграждат нови бизнес модели.

Така че, дигитализирането на вашия бизнес носи множество предимства, като намалени разходи, повишена сигурност и подобрена производителност. Сред всички вектори на дигитална трансформация ще засегна 2 аспекта на дигиталната среда: данни и мобилност.

В света, управляван от информация, данните са това, което имаме предвид, когато мислим за цифрови тенденции.

Първо, спестявате от разходи и време. Документите в цифров формат, съхранявани в облака, оптимизират разходите ви. По-малко офис пространство, по-малко папки, по-малко хартия, по-малко ресурси за физическа работа с тях. Отпечатването, сортирането, картотеката изисква тонове работно време вместо няколко кликвания на мишката.

Второ, получавате подобрена скорост и производителност. С всички важни бизнес данни, налични в реално време на мобилно устройство, вие и вашите служители получавате достъп до него по всяко време от практически навсякъде, започвайки от изчерпателна финансова информация, пазарни данни, комуникация с клиентите по ефективен начин и до работници, които могат да видят всички промени веднага.

Нова Генерация

Generation C („Свързани“) предпочитат да общуват с доставчиците на услуги чрез мобилни устройства и няма да харчат време, нито усилия за физическо присъствие в банка за извършване на транзакция, за резервиране на полет в офиса на авиокомпанията или за шофиране до ресторант, да направят резервация на маса и др. Днес се търси 24/7 онлайн наличност.

Оптимизирай Процесите!

Всяка организация има няколко процеса на хартиен носител, които правят, защото това винаги е ставало по този начин. Оценете всичките си процеси, докато дигитализирате работния си процес, за да разберете как можете да намалите всички неефективности. Освен това, за да имате повече цифрови процеси в бъдеще, не забравяйте да планирате периодични прегледи, за да продължите да рационализирате и оценявате операциите си.

Направете Обучение !

Миграцията към напълно дигитална бизнес среда не е лесна, за това е много важно да инвестираме достатъчно в обучение и тренировка на екипите и служителите. Тези обучения ще гарантират, че участниците в процеса разбират крайната цел и ще са активни в процеса на изпълнение. Много често служителите се чувстват сресирани при миграция от офлайн към онлайн бизнес модел, а това не трябва да е така, защото онлайн интеграцията трябва да е полезна както за бизнеса и крайния клиент, така и за служителя.

Обощение

Не забравяйте, че имате нужда от подход, вдъхновен от бизнес цели, подхранван от ентусиазиран екип и воден от ангажимент за промяна. И не можете просто да разчитате само на технологията, за да доставите ползите от цифровизацията на вашата организация.

Тагове:

Ако ти е било полезно, сподели.