Еволюцията на Ecommerce: 14 Тенденции, Които Са Водещи За Онлайн Бизнеса През 2020

19-06-2020

Нова година е. Ново десетилетие. И от начина, по който пазаруват клиентите, до начина, по който се управляват онлайн бизнес технологиите, електронната търговия (ecommerce) се подготвя за някои доста големи промени.

Можем да говорим на дълго и на широко за това колко много е постигнала електронната търговия през последните две десетилетия, но в общи линии това, което ни интересува, е състоянието ѝ сега, както и нейното бъдеще.

И така – къде се намира електронната  търговия днес? Е, в края на 2019г. (според данни от Statista), световният ecommerce пазар достига 3,5 милиарда долара и представлява 14% от общия дял на световни продажби на дребно.

А какво предстои през 2020г.?

A screenshot of a cell phone Description automatically generated

Данните, с които разполагаме, прогнозират, че до края на 2020г. Глобалните ecommerce продажби ще достигнат 4,2 милиарда долара и ще представляват 16% от общите продажби на дребно. Тези цифри ще продължат да нарасват чак до 20-те години на това хилядолетие.

Но за собствениците на магазини нещата не са толкова прости – те не могат просто да седнат, да релаксират и да гледат как паричния поток нараства.

Онлайн конкуренцията е изключително голяма; цените за реклама и маркетинг са по-високи; дигиталният „шум“ е по-висок, а начинът, по който хората пазаруват, драстично се променя.

Да си в крак с най-новите тенденции в електронната търговия, което включва както back-end efficiencies, така и front-end customer experience оптимизации, е жизненоважно за всеки, който иска да расте в средите на онлайн бизнеса през 2020г.

14 водещи тенденции в електронната търговия

Интервюирахме експерти и лидери в индустрията, за да достигнем до консенсус за важните неща, които те виждат и смятат за важни в електронната търговия и търговията като цяло.

Без повече увъртане, ето на кои тенденции залагаме ние през 2020г.:

 1. Augmented Reality (AR) ще подобри и подчертае реалността на онлайн пазаруването.
 2. Очаква се увеличение в обема на гласовото търсене (voice search).
 1. Персонализацията на място използва научената информация за поведението на клиентите и помага на бизнесите да създадат уникални и индивидуализирани преживявания.
 2. Big Data играе голяма роля в създаването на тези преживявания.
 3. Чатботовете значително подобряват начина на пазаруване на клиентите.
 4. Пазаруването от мобилни устройства все повече се разраства.
 5. Имаме достъп до повече начини за плащане.
 6. Headless и API-насочената електронна търговия дава възможност за все повече иновации.
 7. Клиентите имат добри отзиви спрямо видеа.
 8. Техните абонаменти ги правят повторни клиенти и им позволяват да се връщат отново и отново.
 9. Устойчивостта става все по-голям приоритет.
 10. Бизнесите трябва да оптимизират своята дигитална стратегия за конвертиране.
 11. B2B индустрията расте… и претърпява промени.
 1. Augmented Reality (AR, обогатена реалност на български) ще подобри и подчертае реалността на онлайн пазаруването.

Пазаруването онлайн носи много предимства: спестяваш време вместо да посещаваш няколко отделни магазина, проучването и проверката на цените може да бъдат извършени от собствения ти дом, имаш достъп до продукти от магазини, които са далеч от теб; в общи линии ти дава възможност да спестиш време и пари.

Въпреки че вариантите за бърза доставка успяват да дадат на онлайн пазаруването почти същото ниво на моментно удовлетворение, каквото има и при традиционното пазаруване, в исторически план има един малък недостатък: не можеш да видиш или усетиш продукта върху тялото си или в дома си. AR прави възможна визуализацията на продукта.

Burrow, марка за мебели от вида DTC (direct-to-consumer), използва обогатената реалност, за да помогне на клиентите да визуализират по какъв начин техните дивани биха се побрали в холовете им. Нейното приложение Burrow at Home използва ARKit, за да поставят 3D модели на техните дивани в реален мащаб в снимки, направени на клиентските айфони или айпади.

A close up of a device Description automatically generated

През 2019г. Gartner прогнозира, че до края на следващата година 100 милиона потребители ще могат да пазаруват с помощта на AR, така че ще бъде доста интересно да видим как това ще се развие през тази година.

Michael Prusich, директор на отдел „Бизнес развитие“ в агенцята 1Digital Agency, е напълно съгласен с тази прогноза:

„Анкетите сочат наистина внушителни числа относно AR: 35% от хората казват, че биха били по-склонни да пазарувт онлайн повече, ако могат виртуално да изпробват продукт преди да го купят, а 22% от тях биха били по-малко склонни да посетят физически, т. нар. brick-and-mortar, магзин, ако имаха достъп до AR в техния любим ecommerce магазин.

AR предоставя възможността на всеки не просто да види 3D модел на продукта, но и да го пробва върху себе си във виртуалната реалност. На някои индустрии и продукти повече им се отдават традиционните методи на пазаруване, но AR ще разклати нещата по-късно, отколкото си мислим.“

Tessa Wuertz, директор отдел „Маркетинг и партньорства“ в efelle.com, също вижда големия потенциал за дори по-малки и средни бизнеси:

„Очакваме много повече бизнеси да приложат AR за техните продукти – до такава степен, че ще се превърне в стандарт за електронната търговия и социалните медии. Виждаме как се използва от по-големи компании, но мисля, че скоро ще стане преобладаващ метод за бизнеси от всякакъв размер.“

 1. Oчаква се увеличение в обема на гласовото търсене (voice search).

Loop Ventures прави прогнозата, че около 75% от всички домакинства в САЩ ще притежават „смарт говорител“ до 2025г. Все повече хора разчитат на гласови асистенти като Amazon Alexa и Google Assistant за всякакви дейности от това да проверят какво е времето навън до онлайн пазаруване.

След като вече все повече и повече домакинства придобиват тази нова технология и се чувстват все по-комфортно с употребата ѝ за купуването на продукти, има много неизползван потенциал за онлайн бизнеса с електронна търговия.

Дейвид Цимерман, директор на eCommerce Solutions, Kensium, включва на едно от първите места в списъка си за тенденциите през 2020г. „по-голяма роля на гласово активирани решения в търговското пространство с Alexa и Google Home“.

 1. Artificial intelligence (AI) помага на магазините да научат повече за своите клиенти и да събират информация за тях.

Друг аспект на традиционното brick-and-mortar пазаруване, който исторически се е изгубвал в онлайн пазаруването, е полезен сътрудник на място в магазина, който да дава препоръки и персонализирани указания в зависимост от нуждите или исканията на купувача.

Понеже изкуственият интелект и машинното самообучение (МС) се усъвършенстват все повече, много фирми за електронна търговия вече започват да го въвеждат в практиката за правене на препоръки за смарт продукти. Това не само ще нарастне през 2020г., но е просто върхът на айсберга по отношение на начините, по които изкуственият интелект може да допринесе за търговията на дребно и електронната търговия.

Модната марка Natori вече използва изкуствен интелект, за да направи по-добри решения за дигиталните си рекламни разходи. Резултатът беше 76% увеличение в приходите от социалните мрежи.

Рон Смит, главен редактор на The Digital Outdoor, подчертава как сложността на изкуственият интелект и възможността да го направи още по-човекоподобен са също все по-важни и по-важни:

„Хората искат да знаят, че на брандовете им пука за тях и изкуственият интелект ще бъде програмиран подобаващо. В момента наблюдаваме точно обратното поведение в социалните мрежи, където изкуствени интелекти се учат от по-негативните коментари на хората, но въпреки това е много вероятно потребителите да искат точно такова въздействие. Ако можем да научим ботове как да формират изречения и да изявят емоции, фирмите скоро ще могат да ги научат да осигуряват комфортно преживяване, както и продукти, които отговарят на настроенията на клиентите.“

 1. Персонализацията на място използва научената информация за поведението на клиентите и помага на бизнесите да създадат уникални и индивидуализирани преживявания.

Както споменахме по-горе, участието на изкуствения интелект в електронната търговия се увеличава с всяка година и включва няколко приложение. Един от начините, по които AI може да бъде полезен, е при събирането на информация за посетителите и след това да адаптира сайта към техните желания и нужди.

Хората ценят преживяванията и продуктите, които са съобразени с тях. Това е също едно от нещата, които често биват изгубени при преминаването към онлайн- и пазаруване на самообслужване.

Доказано е, че прилагането на персонализирани преживявания на място или чрез маркетингови усилия има силен ефект върху приходите, като едно проучване установява, че носи до увеличение на приходите с 25%. Последните данни също така показват, че усилията за имплементиране на персонализация могат да намалят на т. нар. bounce rates с 45%.

Kaleigh Moore, фриленс писател и специалист по електронна търговия, смята, че AI-базираната персонализация става все по-актуална през 2020г.:

„С използването на повече и повече данни, брандовете ще могат да доставят на клиентите невероятно подходящи преживявания, които се усещат като направени по поръчка.“

 1. Big Data има голяма роля в създаването на персонализирани преживявания.

Разбира се, всяка една персонализация е различна, а различните експерти имат различна визия за това накъде отива персонализацията в електронната търговия през следващата година. Някои също така смятат, че тя е меч с две остриета, защото неприкосновеността на данните и личния живот са много важни.

Luis Catter, експерт по conversion rate optimization, има свои собствени прогнози за това как персонализацията ще продължава да еволюира заедно с тревогите и опасенията за личните данни:

„Докато технологичните гиганти продължават да се разширяват и да въвеждат повече услуги, персонализацията евентуално ще си проправи път и към Интернет на нещата. В допълнения към това, че видаме предложения в онлайн търсачките или платформите за онлайн пазаруване, ще можем да ги виждаме и на нашите термостати и домашните ни камери. Въпреки това, с влизането в силна на някои закони, ще можем да се откажем от тази услуга. Това ще създаде интересна дихотомия – хора, които притежават ултра-персонализирани преживявания и такива, които нямат. Това ще окаже интересно въздействия върху това как ние като търговци ще бъдем способни да достигнем до нови потребители.“

 1. Чатботовете подобряват начина на пазаруване на клиентите.

В основата на процеса на персонализация и възможностите на AI стои веселият чатбот, който може да изпълнява ролята на продавача в традиционния физически магазин. Чатботовете позволяват на магазините да комуникират с хиляди купувачи, като същевременно им дават усещане за лично внимания и добре обмислени препоръки въз основа на техните отговори.

В действителност, все по-голям брой клиенти предпочитат да говорят с чатботове и други дигитални инструменти за самообслужване. Едно проучване открива, че повече от 60% от клиентите съобщават, че предпочитат уебсайтове, приложения или чатботове да отговорят на техните прости въпроси и запитвания.

Експертите прогнозират, че 80% от бизнесите ще изпозват чатботове през 2020г. В допълнение към увеличаването на честотата, има и редица начини, по които експертите прогнозират, че ботовете ще се развият в близкото бъдеще.

Шейн Баркър, основател и главен изпълнителен директор на блога shanebarker.com/blog казва следното:

„Чатботовете са най-модерният инструмент за клиентска поддръжка. Въпреки това мисля, че драстично ще променят нчина, по който хората пазаруват онлайн. Те ще станат най-значимия маркетингов инструмент. Във физическите пространства киоските за самообслужване ще се превърнат в нормата и ще се увеличи вътрешномагазинерският маркетинг.“

Duran Inci, главен изпълнителен директор на Optimum7, смята, че чатботовете ще станат все по-персонализирани, за да могат да подобрят клиентското преживяване:

„Така както чатботовете стават все по-интуитивни, така и личните шопинг асистенти-ботове онлайн ще станат все по-разпространени, използвайки предишни данни, за да предскажат нови продукти, които ще харесаш. Нещо като предложенията на Амазон за подобни продукти.“

 1. Мобилното пазаруване е все още в движение.

Досега се фокусирахме главно върху начините, по които електронната търговия предосравя физически опит в онлайн магазините. Все още, обаче, има много неща, с които електронната търговия превъзхожда търговията на дребно лице в лице. Едно от тези предимства е възможността да се пазарува от където и да е.

През 2019г., Statista изчисляват, че до края на 2021г. 73% от електронните продажби ще се извършват на мобилно устройство. Имайки това предвид, вашият сайт трябва да бъде изграден с помощта на здрав и отзивчив дизайн. Потребителите трябва да могат да пазаруват от телефона си също толкова лесно, колкото и от настолния си компютър.

Бизнесите за електронна търговия правят всичко възможно, за да осигурят безпроблемно потребителско изживяване на техните сайтове чрез няколко вида опции за плащане, които включват и електронни портфейли. Китай е лидер в онлайн плащанията, като WeChat и AliPay имат над 1 милярда потребители всеки.

Corey Dubeau, вицепрезидент по маркетинг в Northern Commerce, е един от многото хора, които смятат, че „подобреното качество и повече мобилни интеграции за плащане“ ще бъдат предвестници на промените през 2020г.

Друг отговор на постоянно увеличаващите се мобилни потребители е използването на PWA или прогресивни уеб приложения. PWA могат да дадат на купувачите на мобилни устройства native приложение, подобно на приложения с функции като способността да работят офлайн и да позволяват push известия. Те могат да дадат на марките за електронна търговия друг начин да подобрят онлайн преживяването на клиентите, използващи мобилни устройства.

 1.  Повече начини за плащане.

Говорихме за очакванията около опциите за плащане за мобилни устройства, но клиентите също очакват повече и по-добри опции за плащане като цяло.

Например, когато пазаруват от чужбина, може да очакват да могат да купуват, като използват предпочитан от тях местен доставчик.

Освен това клиентите са свикнали с лекота да пазаруват от големи онлайн търговци на дребно като Amazon и Walmart. Те запазват информацията за фактуриране и доставка на клиентите, за да осигурят бърза и лесна работа с касата без много въвеждане на данни. Уебсайтовете за електронна търговия все по-често използват опции за плащане като Apple Pay, Paypal и други възможности за финансиране, които дават възможност за лесно и бързо плащане.

Джо Чилсън, главен писател и мениджър на акаунти, 1Digital Agency смята, че централизацията на плащанията също ще постигне напредък през 2020:

„Помислете колко лесно би било да купите продукт на всеки уебсайт, ако при плащане можете просто да им дадете уникален за Вас идентификационен номер. Този уникален идентификационен номер ще бъде за централизирана услуга за портфейл, която сигурно ще съхранява всичката Ви информация за плащане, адресите за доставка и фактуриране, предпочитания и др. Компании като Apple и PayPal са правили опити за това в миналото, но мисля, че може да стане по-нормализирано.”

 1.  Електронната търговия, headless и API, позволява постоянни иновации.

Досега повечето от тенденциите в този списък са неща, с които клиентът взаимодейства директно. Бекенд технологичната структура на любимия им онлайн магазин вероятно не е нещо, с което са запознати – дори и да има огромен ефект върху цялостното им преживяване.

Headless търговията позволява на платформата за електронна търговия на магазина да бъде напълно отделена от предния слой. Това може да им позволи да използват CMS, DXP, PWA или много други съществуващи или персонализирани фронтове. Това може да има огромни последици за това, което магазинът е в състояние да постигне с контент маркетинг, SEO и дигитален опит на тяхната витрина.

През 2020 г. може да се наблюдава засилено възприемане на headless – особено нови решения за headless фронтенд като IoT и PWA. Той също така вероятно ще бъде разгледан от по-широк пазар, включително по-малки предприятия и B2B.

A picture containing lotion, table Description automatically generated

Архитектът за електронна търговия на LARQ Антонио Калеб обяснява:

„С headless имаме по-голям контрол върху нашия контент, както и върху пътуването на клиента през процеса на пазаруване. Имахме мулти-регионална нужда, която беше задоволена с това headless решение, което ни позволи да комбинираме всичките наши магазини в един-единствен домейн, за който сме разработили допълнителни функции.“

 1. Клиентите се отзовават на видео съдържание.

През 2019г. беше доказано че видеата увеличават процента на реализация на покупките, като 62% от клиентите казват, че гледат продуктови прегледи преди да направят своята покупка. Ако не се възползваш от това сега, 2020 ще е добра година да започнеш да го правиш.

Стриймингът на видео на Вашаия хоумпейдж може да бъде интересен начин да грабнете вниманието на клиентите. Zwift, фитнес приложение, използва видео на тяхната заглавна страница, за да покажат енергията и вълнението от използването на техния продукт.

Рон Смит, главен редактор на The Digital Outdoor, разглежда как видеото може да бъде използвано да образова клиентите:

„Смятам, че използването на подкастинг и кратък видео контент за подобряване на възможността купувачите да научат повече за това как продуктите на един бранд, занимаващ се с електронна търговия, и неговите услуги доставят решението на предизвикателствата или проблемите, на които купувачът иска да отговори. С тези две форми на разработване на съдържание идва и технологията за микро проследяване на ангажираността на зрителя.“

Шейн Баркър допълнително поставя и акцент върху следното:

„Значимостта на видео съдържанието не бива да бъде подценявана. Видеата помагат да се обясни и покаже как продуктите ти са по-добри по начин, по който статичните изображения не могат. Трябва задължително да помислите дали искате да добавите видеоклипове на продуктите си в магазина за електронна търговия.“

 1. Абонаментите осигуряват завръщането на клиенти.

До 2020г. сме изминали дълъг път. Абонаментните планове имат редица предимства за ритейлърите, защото правят по-лесно прогнозирането на нуждите и ти позволяват да поддържаш клиенти в дългосрочен план.

Някои експерти предупреждават, че потребителите стават по-осведомени за влиянието на множеството абонаментни услуги върху техния бюджет, затова могат да станат много по-избирателни в бъдеще. Търговците на дребно, които приемат този бизнес модел през следващата година, трябва да бъдат наясно с това, което прави техния конкретен абонамент задължителен.

Дейвид Цимерман, директор на eCommerce Solutions, Kensium, прогнозира и че „повече компании ще предлагат абонаментни услуги или опции за месечно заплащане за големи покупки“ през следващата година.

 1. Устойчивостта става все по-важна.

Според феноменa, който се надяваме да не е просто преминаваща тенденция, хората са все по-наясно с ролята, която техните решения за покупка има върху ограничените ресурси на планетата Земя.

Устойчивостта придобива все по-голямо значение за съвременните купувачи, а фирмите намират начини да вплетат това в своите продукти, стратегии за изпълнение и маркетинг. Едно проучване установи, че 50% от анкетираните искат пвоече устойчивост в модната индустрия, а 75% искат по-малко опаковки.

Марките, които подобряват своята оперативна дейност заради околната среда, ще имат силно влияние върху решенията за покупка. Някои екологични инициативи са:

 • биоразградими опаковки
 • закупуване на продукти от fair-trade организации
 • използване на рециклируеми консумативи
 • адаптиране на paperless процеси
 • пестене на енергия чрез демонстрация на изпозлването на LED осветление, изключване на компютрите в края на деня, работа от вкъщи и т.н.

4ocean превърнаха това в основна част от техния бизнес модел. За всяка покупка на гривна или друг техен продукт премахват боклуци от океаните по света. Също така използват екологично чисти опаковки от EcoEnclose, за да доставят своите продукти.

A picture containing man, water, riding, boat Description automatically generated

Адаптацията към по-устойчиви практики и уверяването на клиентите Ви за тях може да бъде добър начин да останете конкурентоспособни през 2020г.

 1. Предприятията трябва да оптимизират своята дигитална стратегия.

Без значение какво продавате, има голяма вероятност да имате конкуренти. Да останете пред тях означава не само да получите повече потенциални клиенти, но и да ги конвертирате.

Оптимизацията на реализациите е все по-важна през 2020г., тъй като предприятията целят да финализират своите продуктови страници и да се уверят, че техните продукти се открояват сред мултиканалните маркетингови авенюта. Това може да включва динамични реклами във фейсбук, шопинг реклами в Гугъл или усилия за прилагане на дигитален маркетинг на място.

Скот Гинсбърг, Head of Content, Metric Digital, добавя също така и че:

„Все повече и повече марки се състезават за едни и същи очи. Алгоритъмът на фейсбук възнаграждава видео релками и такива, базирани на движенията, които са по-склонни бързо да грабнат аудиторията. А клиентите също са по-взисктелни, нетърпеливи и любопитни. Уверете се, че разбирате от-до т. нар. Performance Ad Creative, което не просто изглежда готино, но води и до реализации. Използването на тези канали интелигентно е най-добрият начин да се уверите, че Вашата марка ще има уникална позиция и ще се откроява в непрекъснато променящия се пейзаж на дигиталния маркетинг.

 1. B2B расте… и се променя.

Глобалният B2B пазар в сферата на електронната търговия се движи стабилно нагоре в момента и вероятно в бъдеще. Очаква се продажбите на дребно в електронен вариант да достигнат 1,1 трилиона долара през 2021г., сочат данните на Statista.

Тъй като все повече и повече B2B бизнеси се местят онлайн, а съществуващите онлайн бизнеси се усъвършенстват, трябва да се вземе предвид и това, че очакванията на купувачите също се променят.

Forrester прогнозира, че до 2020г. почти половината от всички възрастни ще бъдат милениали, което означава и увеличение на купувачите. Gen Z започва да навлиза в работната сила. Тези аудитории предпочитат един по-просто и по-самостоятелно потребителско преживяване, което им позволява да проучат продукта и да намерят нужната им информация, без да общуват с продавачи.

Електронните B2B брандове се стремят да задоволят тези нужди. Connie Wong, маркетинг мениджър в Silk Software, казва следното за този преход:

„Дните на поръчки чрез факс формуляри или телефонни обаждания са на свършване. Все повече и повече фирми започват да виждат ползата в обслужването на своите клиенти онлайн. Чрез автоматизация на тези задачи през сайт за електронна търговия, екипите спират да прекарват по-голямата част от времето си в обработка на заявки за поръчки от имейл таблици или формуляри на хартиен носител. Вместо това те пренасочват фокуса си върху най-значимото: да ангажират себе си с клиентите, да осигурят отлично клиентско преживяване и да установят дългосрочни взаимоотношения с клиентите.


ПРЕТЕГЛЕТЕ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ: Как да решите дали дадена тенденция има смисъл за Вашия бизнес


Списъкът по-горе с някои от водещите тенденции в е лектронната търговия, които смятаме, че ще бъдат движещи или ще повлияят на електронната търговия и търговията на дребно през следващата година. Това, обаче, означава ли, че трябва да следваме всяка една изникваща тенденция?

Не всяка тенденция е подходяща за всеки един бизнес. Докато някои ще доставят голяма добавена стойност, други може да не са подходящи за Вашата конкретна аудитория или може да са прекалено скъпи и да не поддържат разумно ниво на възвръщаемост.

Да знаете кои тенденции ще бъдат подходящи за Вас най-често се свежда до познаването на Вашите клиенти (по вертикала) и конкуренти (назад и напред). След това можете да вземете информирани решения за това с коя тенденция да продължите за в бъдеще. Ето още няколко мисли по въпроса:

 1. Следете влиятелниет личности (инфлуенсърите) в индустрията и публикациите.

Вече сте на нашия блог, който е страхотен източник на новини и информация за онлайн търговията. Ето още няколко идеи за места, от където можете да черпите повече информация.

Също така трябва да сте в крак с новините от индустрията във Вашия специфичен вертикал, независимо дали това е мода, домашен стил, B2B или др. Знаейки какво се случва и коя тенденция набира скорост ще Ви помогне да останете актуални.

 1. Усвоявайте актуални трендови доклади и научни изследвания.

Също като горното, поддържайте връзка с текущите трендови доклади, не само за индустрията на електронната търговия, но и за Вашия вертикал. Това ще Ви помогне да сте няколко стъпки пред другите.

 1. Възползвайте се максимално от дигиталните инструменти и аналитики, за да оцените поведението на клиентите Ви.

Може би сте забелязали, че някои от горепосочените тенденции разчитат на товаа, че разбирате клиентите си и сте способни директно да задоволявате техните нужди. Това, разбира се, изисква достъп до данни и следене на потребителското пведение, за да разберете какво точно искат те най-много.

 1. Получете обратна връзка от Вашите клиенти.

Разбира се, наблюдението на това какво закупуват Вашите клиенти и какви страници посещават е само част от пъзела. Желателно е да получите директна обратна връзка, дали чрез отзиви или анкети, проведени след покупка. Това може да Ви даде доста значима представа за това как да подобрите магазина Ви.

 1. Наблюдавайте Вашите конкуренти.

Наскоро Вашите конкуренти опитват ли нещо иновативно? Ако е така, има ли неща, които изглежда работят в тяхна полза, които бихте могли да репродуцирате? Или има идеи, които могат да са в тон с нуждите на клиентите Ви или биха могли да Ви помогнат да се отличите?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

По-голямата част на 2020г. е пред нас, така че нямаме търпение да видим какви нови идеи ще се появят в света на електронната търговия и търговията на дребно с напредването на годината (и десетилетието!).

Въпреки че това са всички водещи топ тенденции в онлайн търговията, които смятаме, че оказват влияние върху индустрията, има още много, които чакат подходящия момент за своята изява. Дали дроновете за доставка ще превърнат небето в свистящ бръмтеж на постоянна търговия? Разпознаването на лица в магазините ще се свърже ли с данните за онлайн пазаруването? Доставката в рамките на един ден ще стане ли новото статукво? Времето ще покаже. Нямаме търпение да видим какво ни очаква през 2020г.

Категории: всички

Тагове:

Ако ти е било полезно, сподели.